Atelierele bucuriei

Într-o lume plină de gânduri ”grele”, 


Într-o lume cu războaie și vești de războaie, 

Într-o lume cu multe frici care ne dictează, 

Avem nevoie de multă, multă bucurie interioară! 

Când frigul din-lăuntrul oamenilor este mai mare decât frigul de-afară și simpla lor prezență te îngheață și pe tine, ai nevoie de multă căldură interioară ca să nu  fii copleșit.  

Lumânările, simbolic și direct, sunt un mod de a aduce lumină și căldură interioară. 

De aceea, lumânările sunt pentru mine doar un pretext care m-a adus la ceea ce doream de multă vreme: 

Atelierele Bucureiei! 




Prin 
Lucru Manual  readucem bucurie! 
Facem împreună trecerea de la tristețe la bucurie, 

Atelierele au rolul de a ne readuce împreună, de a învăța unii de la ceilalți, de a ne cunoaște și altfel decât în contextele obișnuite, impuse de mediul formal în care ne desfășurăm cea mai mare parte din timp și de a face ușor trecerea de la conflict la împăcare, de la supărare la bucurie, prin lucruri simple. 

Reinventăm șezătorile, le readucem în actualitate, găsim noi forme de a valorifica activitățile tradiționale. 

Petrecem timp împreună, ne cunoaștem, învățăm să zâmbim și cu cei cu care nu eram obișnuiți și trăim bucuria împreună. 

Cu bucuria așezată bine-n suflet, nu mai ai timp și chef de conflict ... ai o preocupare, ești văzut și validat, valorifici ce ai realizat ... obții o stare de mine, de armonie interioară, și contribui la creșterea și împărtășirea bucuriei cu ceilalți. Cunoști oameni asemenea ție, care au aceleași preocupări ca tine, și nu te mai simți atât de singur :). 

Lucrul manual cu activități diverse,  care să ne readucă pe chip, și-n interior deopotrivă, zâmbetul și bucuria permanentă. 

Indiferent ce faci, dacă faci cu bucurie, acea bucurie îți crește capitalul general de bucurie interioară și te așează, treptat, pe fluxul creativității ... 

Astfel, într-n singur atelier, desfășurăm mai multe activități sau doar una singură, în funcție de posibilități. 

Atelierele de creație și recreație a Bucuriei pot fi: 

 - Atelier Șezătoare -
Pentru orice activitate manufacturală ... dorită de cei care vor doar să participe la Atelier ca la o șezătoare în care își aduce de acasă lucrul său la care lucrează ... sau își procură materialelel necesare pentru ceva ce dorește să învețe și primește sprijin de la ceilalți participanți la șezătoare ... 

Aici, putem învăța unii de la ceilalți. Înveți să: 

- croșetezi, 
- tricotezi, 
- pictezi, 
- țeși,
- coși, 
- sucești - răsucești lână/fire de țesut sau pentru realizat șnururi ... 
- orice altă activitate care se potrivește cu cele de mai sus și ești pregătit, pregătită să înveți și pe altul :)


- Atelier de lumânări  pentru adolescenți și adulți. 

- Realizare lumânări, pentru tine și pentru prietenii tăi; 
Îți realizezi  propriile lumânări. Primești informații utile, faci practică și obții un chit de lucru pentru tine, acasă. 
- Decorezi sau Pictezi lumânările realizate. 

- în timp, dai mai departe, împărtășești și cu ceilalți din experiența ta. 

Dacă spațiul în care realizăm Atelierele nu ne permite să realizăm lumânări, orice spațiu ne poate permite să pictăm sau să le decorăm ...


Imaginile de mai jos îți vor da câteva indicii. 

- Atelier de croșetat și tricotat 

Bunicile noastre au învățat să croșeteze mileuri. Puțini le mai folosim astăzi. Dar putem să reinventăm croșetatul și să ne bucurăm în continuare de el, realizând alte lucruri creative și adaptate zilelor noastre. Sau putem să realizăm un mileu, să vedem cum se simțea bunica ... 

- Atelier de țesut în gherghef  

Teoretic, nu mai ai ce să faci astăzi cu ceea ce realizezi într-un gherghef dar poți fi creativ și să-i dai o altă utilizare și o altă finalitate - putem să ne gândim împreună. 


- Atelier de cusut pe ietamină sau goblen

În copilărie am cusut mult pe ietamină. Mai târziu am făcut goblen, pe ceva deja pictat la început iar mai apoi, urmând un șablon ...

Astăzi s-a inventat pictura pe numere/culori ... 
Dar nimic nu se compară cu bucuria lucrului realizat de tine. Merită să încerci. 
De ce? Atenția acordată lucrului te ia de la gândurile grele ... ale tale sau ale altora ... Atenția la lucru este un fel de rugăciune, este o altfel de meditație în mișcare.

Lucrul de mână  te ține în prezent și mai sănătos. Îți aduce bucurie, nu ca să fugi, să evadezi din tristețile tale ci ca să le procesezi mai ușor. 

Aduci energia bucuriei în corp, o întrupezi zi de zi făcând lucruri pe care îți este drag să le faci.
Nu am folosit cuvântul plăcere și nu o voi face nicicând, căci plăcerea este doar a trupului iar noi avem nevoie de bucurie care antrenează întreaga ființă umană, care aliniază trupul, mintea și sufletul, contribuind la obținerea armoniei interioare și cu ceilalți deopotrivă. 

Deocamdată nu avem imagini pentru celelalte ateliere. Le pregătim. 
Până atunci, vă las câteva imagini cu lumânări și mileuri care le amplifică frumusețea :). 

Pentru început, atelierele vor fi mobile. Pentru școală, așa vor fi, mobile, dacă nu se permanentizează, fapt de dorit. Iar pentru noi, până vom găsi o formulă să ne așezăm undeva prin București ... dar nu numai ... 

Fiecare atelier va avea și activități de șezătoare: cântec, poezie, teatru, creație personală sau doar interpretare. Dar și jocuri de cunoaștere :). 

Vă așteptăm cu propuneri, cu idei... 

Până atunci, 

Experimentele mele de astăzi, care m-au ajutat să mă refac rapid dintr-o răceală ce părea să vrea a mă ține mai mult de o săptămână ... 





Candele decorative ... deocamdată în fază de experiment ... 

și un început de mileu, cu o croșetă mai mare decât cea care s-ar fi potrivit cu firul subțire de macrame ... dar au fost remediile mele de astăzi :) 


Remedii naturale, remedii la îndemână ... Lucrul de mână, reface armonia interioară ... :) 

Să ne dăm voie, la început de primăvară, în luna revenirii la viață a naturii, să ne venim și noi în firea noastră cea armonioasă! 

Primăvară frumoasă! 

Vă așteptăm

cu 
Lucru manual
la 
Atelierele Bucuriei














Comentarii